För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Om kantareller

Latin: Cantharellus

Kantareller är ett gemensamt namn på 70-talet arter basidsvampar, med likartat form, men med varierande färg och flera utan närmare släktskap med varandra. Kantareller är mer eller mindre trattformade. Hattens undersida har gaffelgrenade "åsar" ner på foten. Gränsen mellan kantareller och trumpetsvampar är oklar.

Cantharellus är ett svampsläkte omfattade ett stort antal arter bl.a. den vanliga arten kantarell, liksom de goda matsvamparna blek kantarell och trattkantarell. Till släktet räknas även den goda rödgul trumpetsvamp. Andra mindre betydelsefulla arter tillhörande släktet är bl.a. orange kantarell, ametistkantarell och svartnande kantarell. Alla har de trattformig, köttig eller tunn fruktkropp med gaffelgreniga åsar på undersidan.

Andra släkten med "kantareller" är Craterellus med grå kantarell, Paxillus med källarkantarell, i Hygrophoropsis finns falsk kantarell (narrkantarell) och smultronkantarell. Släktet Arrhenia omfattar bl.a. kärrkantarell och moss­kantarell, samt Cantharellula bl.a. fläckkantarell. Inga, utom den sistnämnda, räknas som god matsvamp.

Produktion/import: Kantareller plockas i stor mängd av privatpersoner. Uppgift om mängd saknas. År 2010 importerades 180 ton, huvudsakligen från Polen, Estland och Litauern.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj