Latin: Cantharellus lutescens

Ätbarhet: Mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Tunn, trattformad. Ovansidan småfjällig och mörkbrun, men kan förekomma helgul. Hattens insida är småvårtig och fjällig. Hattens kant är krusig. 4-7 cm bred, 6-12 cm hög. Karaktäristisk mattgul till rödgul fot som är ihålig.

Undersida: Ljusgul till orange, med otydlig ådring som ger ett skrynkligt intryck.

Fruktkött: Tunt ljust vitt-gulaktigt. Mild smak, fruktig lukt.

Utbredning: Förekommer inte i Skåne med omnejd, men vanlig i Mellansverige. Sällsynt i östra Norrland och obefintlig i östra. Säsong aug-nov med topp i september.

Växtsätt: Stora ansamlingar förekommer bland mossa i fuktig barrskog i kärrkanter, men kan förekomma på andra växtplatser.

Förväxlingsrisk: Trattkantarell (god) med tydliga åsar och gulbrun fot och med tydlig färgskillnad mellan hattundersida och fot, slemmurkling (oätlig) geléaktig svamp utan åsar.

Övrigt: Passar väl som ensamsvamp eller som blandsvamp på allehanda sätt - stekt, stuvad, i såser eller soppor. Lämpar sig väl att torka och att pulveriseras.

Läs mer

Bild: Michael Krikorev