Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 355

Kcal / portion: 887

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3549 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 30%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hårdost 200.0 gram 20%
Kittost 200.0 gram 20%
Getost (chčvre) 150.0 gram 15%
Färskost 100.0 gram 8%
Vitmögelost 200.0 gram 19%
Grönmögelost 150.0 gram 18%
Tillbehörsalternativ:
Vindruvor 0%
Päron färsk 0%
Hjortronsylt 0%
Portvin 0%
Rött vin 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min )
- Välj minst 3 olika ostsorter, både hårda och mjuka. Välj ost med kraftigare smak än huvudrätten. Någon mögelost, get-/fårost, färskost, hårdost, kittost.
- 250 gram per person är lagom om enbart ost och vin.
- Rumstempererad ost ger bästa smakupplevelser. Ta dock inte bort emballage förrän osten skall serveras. Paraffin och vax hyvlas bort före servering.
- Välj neutrala tilltugg som inte konkurrerar i smak. Neutrala kex, vitt bröd, milda frukter och grönsaker.
- Ät i smakordning, milda ostar först, avsluta med starka.
Kockens kommentar
Fransmännen äter vanligen ost utan tillbehör, med undantag för vitt bröd (baguette). Vindruvor är tveksamt om rött vin serveras till osten. Gelé och senap är lite udda tillbehör, som ger en extra smakupplevelse.
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Ostbricka
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef