Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 4
Recept: 970 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Rundkornigt ris 1.5 dl 45%
eller %
Långkornigt ris Äts ej
Vatten 3.0 dl Äts ej
Salt 0.5 tsk 0%
Kanelstång 10 cm 1.0 styck Äts ej
Mjölk 8.0 dl 49%
Strösocker 1.0 msk 6%
Tillbehör:
Strösocker 0%
Kanel mald 0%
Mjölk 0%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Blanda ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Låt koka under lock på
medellåg värme i cirka 10 minuter. - Häll i mjölken och låt koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på medellåg värme i cirka 40 minuter utan omrörning. Smaksätt med sockret.
- Servera gröten med socker, kanel, smör och lite mjölk. Gröten passar också bra med kall sylt eller saftsoppa.
Kockens kommentar
Tips! I Ris á la Malta kan det vanliga riset bytas ut mot överbliven risgrynsgröt.
Den blir då ännu krämigare.
ANVÄND GRÖTRESTER
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Risgrynsgröt
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef