Gotländsk saffranspannkaka

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gotländsk saffranspannkaka

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Rundkornigt ris

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Mjölk

5.0 

dl

 

Sötmandelkärna

1.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

3.5 

dl

Grädde

1.5 

dl

Vetemjöl

1.0 

msk

Saffran

0.5 

gram

Matfett till ugnsform

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

 

 

Sylt

 

 

Form rymmande >

1.5 

liter

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2110 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 13%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 145 gram)

Ingredienser

Visa:

Rundkornigt ris 1.0 dl 14%

Vatten 2.0 dl Äts ej

Salt 1.0 krm 0%

Mjölk 5.0 dl 14%

 

Sötmandelkärna 1.5 dl 24%

Ägg 2.0 styck 6%

Mjölk 3.5 dl 10%

Grädde 1.5 dl 26%

Vetemjöl 1.0 msk 2%

Saffran 0.5 gram 0%

Matfett till ugnsform 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 0%

Sylt 0%

Form rymmande > 1.5 liter Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Koka ris, vatten och salt i en kastrull cirka 10 minuter under lock.

  2. Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.

  3. Skålla (koka 1-2 minuter) mandel. Låt svalna. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.

  4. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnssäker form med hög kant. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg. Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.

  5. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

  6. Vispa grädde.

Kockens kommentar

Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och liknar hallon, men färgen är mattblå. Blåhallon växer vilt i Skåne och på Gotland.

Fler recept inom Godsaker på julbordet

Liknande recept som Gotländsk saffranspannkaka