
Karamelliserad saffransgröt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 146

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1457 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 5%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Risgrynsgröt färdig 750.0 gram 44%
Saffran 0.5 gram 0%
Strösocker 4.0 msk 16%
Vaniljstång 0.5 styck 0%
Råsocker 4.0 msk 13%
Sötmandelkärna 1.0 dl 23%
Salt 0%
Tillbehör:
Kock: Markus Aujalay
Uppdragsgivare: Blossa
Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )
- Tillredning risgrynsgröt se "PASSAR TILL". Tillaga gröten och låt den svalna (1,5 tim).
- Lägg mandel i kokande vatten någon minut. Ta ur och låt dem svalna. Kläm bort skalet genom att pressa mandeln mellan fingrarna.
- Blanda kall gröt, saffran, socker och urskrapade vaniljfrön. Lägg gröten i portionsformar. Strö över råsocker och karamellisera (bränn) med en liten brännare.
- Rosta mandlarna i en torr och varm stekpanna. Vänd dem i salt. Grovhacka mandlarna. Garnera saffransgröten med mandlarna.
Kockens kommentar
Markus Aujalay utnämndes till Årets Kock i Sverige år 2004. Han har tagit fram ett antal spännande glöggtillbehör till BLOSSA glögg, varifrån detta recept hämtats.
PASSAR TILL
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Karamelliserad saffransgröt
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef