Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 3542

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3542 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 4%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Skinka rimmad benfri 1.0 styck 91%
Aluminiumfolie Äts ej
Griljering:
Äggula 1.0 styck 1%
Senap svensk 3.0 msk 2%
Sirap 0.5 msk 1%
Potatismjöl 2.0 tsk 1%
Ströbröd 0.5 dl 3%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (24 tim )
- Sätt på ugnen.
Skinka 1-3 kg = 80°C.
Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
Skinka 10- kg med ben = 95-100°C. - Lägg skinkan i en lånpanna. Täck med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Innertemperatur 67-73°C = klar.
- Griljering (om sådan önskas): Ta ut skinkan ur ugnen. Häll av spadet. Höj ugnstemperaturen till 200°C. Skär bort svålen (god att grilla knaprig).
- Rör ihop äggula, sirap, potatismjöl och senap. Pensla på blandningen över skinkan och strö över ströbrödet.
Sätt in skinkan i långpannan i ugnen tills den har fått gyllenbrun färg, cirka 10-15 minuter.
Kockens kommentar
Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg temperatur blir väldigt saftig. Med ben blir saftigare än utan. Den förstörs sällan av "för lång tid" i ugnen. Spadet som bildas på fatet kan användas till "dopp i grytan". Späd spadet ev. med vatten.
JÄMFÖR
Fler recept inom Kötträtter till jul
Liknande recept som Saftigaste julskinkan
-
Griljerad kokt julskinka utan ben
Tid: 3 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Köttbullar (buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saftigaste julskinkan
Tid: 24 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Magnus griljering
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsingriljering
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtgriljering
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkgriljering med äpple och ingefära
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dopp i grytan
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan