Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 555

GBR (GI) / port: 16
Recept: 2220 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tunga (kalvtunga) 600.0 gram 36%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Oregano torkad 1.0 tsk Äts ej
Persilja 1.0 knippe Äts ej
Vitpeppar hel 4.0 korn Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Salt 1.5 tsk Äts ej
Sås:
Sötmandelkärna 50.0 gram 14%
Smör normalsaltat 2.0 msk 9%
Kokspad 4.0 dl %
Vetemjöl 1.5 tsk 1%
Kapris 2.0 msk 0%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 40%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.
- Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, kryddor, persiljestjälkar och 2/3-delar av persiljebladen.
- Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Det är klart när man med en tandpetar lätt kan sticka igenom tungspetsen.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Skålla mandel (lägg den 1 min i kokande vatten). Ta ur och låt svalna något. Kläm ut nöten från skalet med fingrarna. Hacka mandeln. Finhacka resterande persilja.
- Sås: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och lägg ner mandeln. Stek 5-10 minuter tills den fått färg. Rör om då och då.
- Strö över mjöl. Vispa om så att mjölet suger upp fett. Tillsätt persilja och kapris.
- Sila över kokspad från tungan. Koka upp såsen. Smaka av med salt, peppar och citronjuice och låt såsen sjuda några minuter.
- Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva upp tungan.
Kockens kommentar
Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad. Kokt tunga blir väldigt mört.
Passar till
Fler recept inom Tunga
Liknande recept som Tunga i mandelsås
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tunga i mandelsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan