Klassisk kokt tunga med mos

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk kokt tunga med mos

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tunga (kalvtunga)

600.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Kryddnejlika

2.0 

styck

Vitpeppar

6.0 

korn

Salt

1.5 

tsk

 

Tillbehör:

 

Potatis mjölig sort

200.0 

gram

Kålrot

600.0 

gram

Morot

1.0 

st stor

Oxfond koncentrerad

2.0 

msk

Smör el. margarin

 

 

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Whitstable Bay Organic Ale

Ljus lättare ale
Pris: 22 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 304

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1217 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 325 gram)

Ingredienser

Visa:

Tunga (kalvtunga) 600.0 gram 66%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej

Vitpeppar 6.0 korn Äts ej

Salt 1.5 tsk 0%

 

Tillbehör:

Potatis mjölig sort 200.0 gram 11%

Kålrot 600.0 gram 16%

Morot 1.0 st stor 4%

Oxfond koncentrerad 2.0 msk 3%

Smör el. margarin 0%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.
  2. Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, peppar och salt.
  3. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Den är klar när man med en tandpetare lätt kan sticka igenom tung­spetsen).
  4. Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 minuter.
  5. När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva tungan på snedden eller i skivor.

Kockens kommentar

Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad.

Alternativt tillbehör

Potatismos

Fler recept inom Tunga

Liknande recept som Klassisk kokt tunga med mos