Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 304

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1217 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tunga (kalvtunga) 600.0 gram 66%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Vitpeppar 6.0 korn Äts ej
Salt 1.5 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis mjölig sort 200.0 gram 11%
Kålrot 600.0 gram 16%
Morot 1.0 st stor 4%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 3%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.
- Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, peppar och salt.
- Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Den är klar när man med en tandpetare lätt kan sticka igenom tungspetsen).
- Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 minuter.
- När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva tungan på snedden eller i skivor.
Kockens kommentar
Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad.
Alternativt tillbehör
Fler recept inom Tunga
Liknande recept som Klassisk kokt tunga med mos
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tunga i mandelsås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan