Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 431

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1722 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 5%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Päron färsk 2.0 styck 8%
Rött vin (Beaujolais) 4.0 dl 16%
Strösocker 1.0 dl 22%
Apelsinskal 1.0 bit 0%
Kanelstång 10 cm 1.0 styck 1%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Svartpeppar hel 6.0 styck 0%
Kryddnejlika 1.0 styck 0%
Tillbehör:
Vaniljglass 0.5 liter 52%
Kockskolan:
Om glass > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Macerering, inlagd frukt > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Skär av en bit apelsinskal utan vitt kött. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna i en kastrull. Lägg även med stången.
- Tillsätt vin, socker, kanelstång, apelsinskal, svartpepparkorn och nejlika. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
- Dela päron på längden. Lägg ner halvorna i kastrullen. Låt småkoka i 15 minuter under lock.
- Ta ur päronen och höj temperaturen. Koka häftigt tills vinsåsen tjocknat ordentligt, cirka 15 minuter.
- Servera päron med vaniljglass och sås.
Kockens kommentar
Vaniljglass med äkta vanilj rekommenderas. Beaujolais är ett av världens främsta vindistrikt och ligger i mellersta Frankrike. Att lägga in frukt i sockerlag eller alkohol, hel eller i bitar benämns macerera. Läs mer > Macerering, inlagd frukt.
Alternativ
Fler recept inom Inlagd, macererad frukt ¤
Liknande recept som Beaujoulaispäron med vaniljglass
-
Ingefärsinkokta plommon med ju(v)lig smak
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Kokospäron med glöggsmak
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Beaujoulaispäron med vaniljglass
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan