Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 1
Recept: 838 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 19%
Fett: 9%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fläskfilé 400.0 gram 49%
el. kyckling 0%
Sataysås } 150.0 gram 45%
Majsolja 0.5 msk 7%
Kockskolan:
Så lagas fläskfilé > Äts ej
Så grillas kött > Äts ej
Så grillas kyckling > Äts ej
Om sataysås > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 10 tim )
- Marinera: Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg i en plastpåse med sataysås, utspätt med lite majsolja. Låt marinera över natten i kylskåp. Spara en del av såsen, för att användas som dippsås.
- Dag 2: Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Lägg grillspett av trä i vatten helst 1 tim, så brinner de inte upp av grillen, alternativt lägg aluminiumfolie mellan pinne och grill. Ta ut köttet och låt det bli rumstempererat.
- Grilla: Trä köttbitarna på träspett. Grilla hastigt 1-3 minuter på var sida tills de fått fin färg. Grilltid beroende av skivornas tjocklek. Köttet skall vara precis genomstekt, inte mer. Salta/peppra vid behov.
- Servera med sataysås att dippa köttet i.
Kockens kommentar
Satay är asiatiska grillspett med ursprung från Java i Indonesien, vanligen serverad med kryddig jordnötssås (sataysås, se recept via länk nedan). Kan tillagas med bitar all slags kött, fågel, fisk och tofu som träs på spett och grillas. I muslimska länder används främst lamm-, nöt och kycklingkött, medan fläsk- och kycklingkött är populärast i Kina. Passar utmärkt som plockmat, men kan serveras som huvudrätt. Beräkna i så fall 5 spett per portion med ris eller riskakor (ketupat) till. Vanlig som "streetfood" i Malaysia med omnejd. Traditionellt används grillspett från mittnerven av kokospalmblad, men även bambuspett används. Läs mer > Om sataysås.
Passar till
Fler recept inom Grillat skivat fläskkött, korv
Liknande recept som Satay, asiatiska grillspett
-
Grillad orientalisk fläskkarré i skivor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad kryddmarinerad fläskkotlett med dragonrisotto
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Sojagrillade skivade tjocka revbensspjäll
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ Mountain Spare Ribs, grillad skivad revbensspjäll the American way
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad och grillad fläskfilé
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Yoghurtmarinerad fläskfilé på spett
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Satay, asiatiska grillspett
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hetmarinerade fläskfiléspett
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad korv
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammkorv med bön- och rödbetssallad
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan