Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 280
    
                Kcal / portion: 293
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 1467 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 26%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grädde (matlagningsgrädde) 3.0 dl 32%
Äggula 3.0 styck 10%
Strösocker 2.0 msk 8%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Vispgrädde 2.0 dl 49%
Kockskolan:
Så reds sås > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet (fröna) med en tesked. 
 - Häll (matlagnings-)grädde i en kastrull och tillsätt vaniljfröna och stång. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme cirka 15 minuter.
 - Vispa upp gulor med socker i en skål. Vispa vispgrädden pösig och fast.
 - Ta ur vaniljstången och sila såsen.
 - Häll den varma grädden i skålen och blanda den med äggulorna. Rör ned vispgrädden.
 - Serveras ljummen eller kyld till efterrätt.
 
Kockens kommentar
Vaniljsås görs på klassiskt vis med mjölk, men många använder numera ofta grädde i smeten. Med grädde brukar såsen benämnas "fin". Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.
Alternativ
Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm
Liknande recept som Krämig fin vaniljsås
- 
                
                  
                
                Äkta tjock vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Konditorkräm, dansk vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Crema diplomatica, italiensk äggkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Äkta vaniljsås, hemlagad Crème Anglaise
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
 - 
                
                  
                
                Krämig fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kallrörd vaniljsås
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Vaniljkräm med kvarg
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
 - 
                
                  
                
                Vaniljkräm
Svårighet: Medel, Receptgivare:
 
              
              
                    