Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 950

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3799 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 7%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vårkyckling 4.0 styck 76%
Potatis 0.8 kilo 14%
Majskorn kokt konserv 250.0 gram 5%
Apelsinjuice 3.0 dl 3%
Kycklingfond konc. 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Grönsallad 0%
Olivolja 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Potatis: Tvätta och skrubba ren potatisen.
Skär potatisen med skal i klyftor.
Koka upp vatten och koka potatisen 4 min.
Ta ur potatisen och lägg dem i en stor smörad ugnssäker form eller på ugnsplåt (med plats även för kycklingen). - Kyckling: Sätt ugnen på 180ºC.
Salta och peppra kycklingen. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och bryn kycklingen vackert brun runt om. Lägg över i formen på potatisen.
Häll över stekfettet. - Ugnslaga: Tillsätt fond och apelsinjuice i formen och sätt in i ugn i 35-45 minuter
(skär intill låret och se till att köttet inte längre är rött). Häll över majs de sista 10 minuterna. - Sallad: Förbered under tiden sallad.
Kockens kommentar
Förr användes hönorna till att värpa och tupparna åt man upp. På våren åt man ungtuppar (vårkyckling), som då var en lyxig delikatess. Numera äter vi kyckling året om, medan vårkyckling är extra små kycklingar och därmed extra möra.
Fler recept inom Påskkyckling
Liknande recept som Vårkyckling i apelsinsås
-
Helstekt citronkyckling
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Parmafylld kyckling med ägg och sparris
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Vårkyckling i apelsinsås
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hel majskyckling persillade
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Parmakyckling med hallonsalsa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Knaperstekt kyckling med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mandarinkyckling på avokadobädd
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chicken piccata
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chicken Milano - norditaliensk kycklingfilé
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pocherade kycklingbullar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan