Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 389

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3116 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör el. margarin 100.0 gram 23%
Mjölk 4.0 dl 8%
Vetemjöl 3.0 dl 20%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Vispgrädde 3.0 dl 35%
Sylt 2.0 dl 14%
Florsocker 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Smet: Smält matfett försiktigt, låt det inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
- Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt hälften av mjölken under omröring till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken och matfettet.
- Låt smeten vila en stund i kylskåp, gärna 30 minuter eller mer.
- Tillbehör: Vispa grädde.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången. Vispa upp smeten mellan omgångarna.
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde och sylt.
Kockens kommentar
Bakpulvervåfflor måste ätas nygräddade, de blir mjuka efter en stund. Används jäst i stället för bakpulver blir våfflorna hållbarare och kan ätas kalla. Se recept via länk nedan > Klassiska våfflor med jäst. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.
Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Klassiska våfflor med bakpulver
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Ličge
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan