Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 359

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1436 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 18%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Grönkål färsk ansad 500.0 gram 14%
Bacon skivat 140.0 gram 34%
Grädde 1.5 dl 38%
Vetemjöl 2.0 tsk 1%
Smör 2.0 msk 13%
Tillval:
Kockskolan:
Så kokas grönsaker > Äts ej
Så stuvar man > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Repa (riv) bladen från de grova stjälkarna som kastas. Skölj bladen väl. Grovhacka och låt rinna av väl.
- Strimla och knaperstek bacon i het panna. Lägg över på hushållspapper för avrinning av fett.
- Fräs grönkålen mjuk i baconfettet med lite extra smör tillsatt. Rör om. Lägg åt sidan på hushållspapper.
- Häll bort överskottsfett ur pannan utan att diska den. Vispa ner lite mjöl i kvarvarande fett. Tillsätt grädde och låt småkoka några minuter.
- Tillsätt grönkål. Låt koka samman till lagom konsistens. Späd med buljong eller mjölk om för tjock.
- Smaksätt med kryddor. Används senap skall den tillsättas precis innan servering, den får inte koka. Tillsätt bacon och servera.
Kockens kommentar
Den här rätten passar väl till kött som fläskfilé, kyckling eller kalkon och till fiskrätter med torsk, gös, abborre och lax. Gräddkokt/stuvad grönkål är populär i Nordtyskland till kassler och en grov rökt korv kallad Kohlwurst (Lungwurst) tillverkad av lunga, griskött och fett. En variant av gräddstuvad grönkål är Halländsk grönkål, även kallat långkål (se dito recept via länk nedan). Läs mer om stuvning > Så stuvar man.
Alternativ
Fler recept inom Stuvat grönt
Liknande recept som Gräddkokt grönkål med bacon
-
Stuvad spenat
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kantarellstuvning
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddkokt grönkål med bacon
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvade rotfrukter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan