
Svart vinbärsbrännvin
Har man tillgång till en buske svarta vinbär är det trevligt och enkelt att laga sitt eget vinbärsbrännvin.
Tillagning
- Häll färska svarta vinbär i en glasburk med lock.
Fyll på med brännvin så att det täcker bären. - Efter en vecka kan man provsmaka, men bären kan stå upp till ett år, t.o.m. längre.
- Sila av bären från brännvinet.
Brännvin som fått för stark bärsmak, spädes med rent brännvin. - Servera brännvinet väl kylt.
Kockens kommentar
Utnyttja bären till sista smakdroppen. Tappa av från behållaren när brännvinet fått ordentlig smak. Fyll sedan på med nytt brännvin i behållaren och låt stå ytterligare några veckor. Upprepa proceduren tills bären inte längre ger smak.
En klassisk variant är att använda bären till en tårta, förutsatt att bären fortfarande har god smak kvar (inte urlakats för mycket).
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Julsnaps
Liknande recept som Svart vinbärsbrännvin
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Hemkryddad julsnaps
Denna snaps med smaker av kanel, kardemumma och apelsin passar utmärkt till julen. Varför inte ge bort som julklapp? Se dock till att vara ute i god tid då snapsen skall stå och dra i några dagar.
-
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
-
Lyckorus
Denna snapskryddning har skapats av Stockholms Aeter & Essencefabrik och innehåller bl.a. pommerans, anis, kryddnejlika och koriander.
-
Dillsnaps *
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.
-
Svart vinbärsbrännvin
Har man tillgång till en buske svarta vinbär är det trevligt och enkelt att laga sitt eget vinbärsbrännvin.