
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
Tillagning
- Lägg lingon i en glasburk och fyll på med brännvin så att det täcker bären.
Sätt på locket och låt stå i någon månad. - Sila bort lingonen och tillsätt lite socker.
Späd ut med okryddat brännvin till lagom smak, cirka dubbla mängden. - Häll över på flaska och låt helst stå i ytterligare 1-2 månader.
- Servera snapsen väl kyld.
Kockens kommentar
Brännvin bör inte vara starkare än 40 procent eftersom att kryddorna annars har svårt att ge smak. Det optimala sägs ligga runt 34 procent.
Lingonen bör vara osockrade. Används sockrade, uteslut då tillsats av extra socker.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Julsnaps
Liknande recept som Lingonsnaps
-
Hemryddat brännvin - grundrecept
Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.
-
Hemkryddad julsnaps
Denna snaps med smaker av kanel, kardemumma och apelsin passar utmärkt till julen. Varför inte ge bort som julklapp? Se dock till att vara ute i god tid då snapsen skall stå och dra i några dagar.
-
Lingonsnaps
Lingonsnaps finns färdig att köpa, men går även bra att göra själv. Man får dock vara ute i god tid eftersom att lingonen skall ligga och dra, helst i några månader.
-
Lyckorus
Denna snapskryddning har skapats av Stockholms Aeter & Essencefabrik och innehåller bl.a. pommerans, anis, kryddnejlika och koriander.
-
Dillsnaps *
Denna dillsmakande snaps går förhållandevis snabbt att tillaga om man jämför med många andra smaksatta snapsar.
-
Svart vinbärsbrännvin
Har man tillgång till en buske svarta vinbär är det trevligt och enkelt att laga sitt eget vinbärsbrännvin.