Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis fast sort

0.8 

kilo

Smör+olja till stekning

 

 

Fettupptag vid stekning

30.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillvalsalternativ:

 

Stekfläsk

 

 

Lök

 

 

 

Kockskolan:

 

Om potatispannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 14

Recept: 721 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 5%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 126 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis fast sort 0.8 kilo 70%

Smör+olja till stekning Äts ej

Fettupptag vid stekning 30.0 gram 30%

Salt och peppar 0%

 

Tillvalsalternativ:

Stekfläsk Äts ej

Lök 0%

 

Kockskolan:

Om potatispannkakor > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Skala och grovriv potatis. Skölj inte av potatisen. Överskottstärkelse fungerar som bindemedel.
  2. Pressa ut vätska och häll av. Blanda in hackad lök, bacon, eller riven ost om så önskas.
  3. Hetta upp matfett i stekpanna. När smöret slutat fräsa, lägg i en stor skopa potatishack i pannan och platta ut till en kaka cirka 1/2-1 cm tjock.
  4. Stek potatisen 5-10 minuter på var sida tills gyllenbrun och knaprig. Skaka pannan eller lätta på kakan med stekspade så att den är loss från pannan. Tillsätt mer smör och sänk värmen vid behov. Kakan får inte bli svartbränd. Man kan vända kakan med hjälp av en tallriks som läggs över stekpannan. Salta på den nystekta yta. Stek nästa röstikaka.
  5. Servera röstin som tillbehör till mat uppskuren i trekanter.

Kockens kommentar

Rösti är ursprungligen en schweizisk rätt, en variant av råraka men tjockare (~1 cm). Dagens rösti vanligen av råriven potatis, men ursprungligen tillredd av lättkokt potatis som rivs när den kallnat (se recept Klassisk rösti via länk nedan).


Tillreds av kokt oskalad potatis (Gschwellti) som rivs. Kan också bestå av en blandning riven kokt och rå potatis. Rösti steks gyllenbrun och serveras ofta skurna i trekanter som tillbehör till mat. Läs mer > Om potatispannkakor.

Näringsberäkning: En tjock rösti viktminskar med cirka 30% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 4% av ostekt kokt potatis. Läs mer > Om potatis.

Passar till

Schweizerschnitzel

Lammkotletter med rösti och katrinplommon

Alternativ: Rårakor

Fler recept inom Pannstekt potatis

Liknande recept som Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis