Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Strömming hel

600.0 

gram

el. rensad strömming

300.0 

gram

 

Lag:

 

Vatten

5.0 

dl

Ättikssprit

1.0 

dl

Salt

1.0 

msk

 

Sås:

 

Strösocker

1.0 

dl

Dill finhackad

1.0 

dl

Senap svensk

1.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Matolja (rapsolja)

1.5 

dl

Vitpeppar hel

12.0 

korn

Vitvinsvinäger

2.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Så läggs sill in >

 

 

Om Clostridium botulinum

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 314

Kcal / portion: 366

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2197 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 23%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 117 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömming hel 600.0 gram 15%

el. rensad strömming 300.0 gram 0%

 

Lag:

Vatten 5.0 dl Äts ej

Ättikssprit 1.0 dl Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

 

Sås:

Strösocker 1.0 dl 17%

Dill finhackad 1.0 dl 0%

Senap svensk 1.0 dl 8%

Äggula 2.0 styck 5%

Matolja (rapsolja) 1.5 dl 54%

Vitpeppar hel 12.0 korn 0%

Vitvinsvinäger 2.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Så läggs sill in > Äts ej

Om Clostridium botulinum Äts ej

Tillagning (10 min + 10 tim )

  1. Rensa och skär strömmingen i skivor. Blanda vatten, ättikssprit och salt i en skål. Lägg i filéerna och låt stå kallt i cirka 4 timmar.
  2. Blanda socker, dill, senap och äggulor i en skål och rör tills sockret har löst sig.
    Rör ner lite olja i taget. Tillsätt strömming, salt, peppar och vinäger.
  3. Låt stå kallt över natt före servering.

Kockens kommentar

Obs! Spara inte sillen i många dagar. Att lägga in färsk sill själv är vanskligt. Har man för lite salt, syra eller dylikt vid inläggningar kan ett dödligt gift utvecklas. Läs mer: Matförgiftningar > Clostridium botulinum.

Fler recept inom Sillinläggningar

Liknande recept som Senapsströmming