Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis fast sort

0.8 

kilo

Salt

 

 

 

Béchamel, vit grundsås:

 

 

Smör el. margarin

1.0 

msk

Vetemjöl

3.0 

msk

Mjölk

6.0 

dl

Dill

1.0 

knippe

Salt och peppar

 

 

Muskot? ¤

 

 

 

Alternativ:

 

Grädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 269

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1078 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 321 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis fast sort 0.8 kilo 47%

Salt 0%

 

Béchamel, vit grundsås: %

Smör el. margarin 1.0 msk 9%

Vetemjöl 3.0 msk 9%

Mjölk 6.0 dl 33%

Dill 1.0 knippe 2%

Salt och peppar 0%

Muskot? ¤ 0%

 

Alternativ:

Grädde 0%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Så stuvar man > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Färskpotatis och sommarpotatis borstas ren, vinterpotatis skalas. Hacka dill.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills precis genomkokt, aningens okokt går bra bara inte överkokt.
  3. Béchamel: Smält matfett i kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten.Tillsätt mer mjölk om för tjock, eller vispa ner mjöl utrört i kallt vatten om för tjock. Smaksätt med salt, peppar och annat till exempel muskot.
  4. Häll bort potatisvattnet. Skiva potatisen eller skär i bitar. Lägg tillbaka i kastrullen.
  5. Vänd ner lagom mycket béchamel över potatisen. Värm på. Tillsätt/garnera med hackad dill (eller persilja) och servera.

Kockens kommentar

Kokt kall restpotatis kan också användas. Blanda med béchamel och värm på. Garnera med dill. Stuvad potatis passar till kött och fisk. Klassiskt som tillbehör till kall rimmad lax och till isterband. Tillred béchamel vid sidan av potatisen för att få lagom blandning (läs mer > Så stuvar man).

Gräddstuvning: Mjölk i bechamel kan ersättas med grädde. Lyxvarianten är att bara använda grädde i stället för bechamel. Då kokar man potatis skuren i bitar på svag värme i grädde tills potatisen mjuknat och grädden tjocknat. 

Passar till

Rimmad lax med dillstuvad potatis

Isterband med dillstuvad potatis

Fler recept inom Kokt och stuvad potatis

Liknande recept som Stuvad potatis