E504 Magnesiumkarbonater

E504 Magnesiumkarbonater

(magnesit, magnesia, sur mage)

Engelsk översättning Magnesium carbonates

E504 Magnesiumkarbonat MgCO3 (magnesit, magnesia) är salt av kolsyra. Syntetiskt framställt. Förekommer även i naturen under benämningen magnesit, som vidsträckta lager tillsammans med serpentin t.ex. i Kvikkjokk, Norbotten. En speciellt tät magnesit, kallad bosniskt sjöskum, förekommer på Balkan och används för tillverkning av s.k. sjöskumspipor. Får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser.

Hälsa: Magnesiumkarbonat används medicinskt mot sur mage och ingår i varumärkena Novalucol och Rennie. Säljs i hälsokostbranchen som kosttillskott för att förebygga magnesiumbrist, vilket för de allra flesta är ett onödigt tillskott. Läs mer > Magnesium.

SÅ ANVÄNDS MAGNESIUMKARBONAT

Används i hushållet t.ex. i bakmixer och i livsmedelsindustrin som surhetsregulator och 
klumpförebyggande medel t.ex. i salt. Inom sporter som tyngdlyftning och bergsklättring används pulvret för att torrlägga svettiga händer för att öka greppförmågan. En Magnesiumkarbonatmolekyl kan tillsammans med 3 eller 5 vattenmolekyler bilda en saltkristall. På så vis torkas händerna ut. Kallas ofta felaktigt för "krita" vilket det inte är. Det är inte helle talk, som används av gymnaster för att minska friktionen.

Läs mer

Magnesium

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj