
Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken
Slag av tillsatser
Livsmedelstillsatser kan vara organiska ("naturliga") eller syntetiska (kemiskt framställda). Syntetiska livsmedelstillsatser måste vara godkända av EU för att få användas i livsmedelsindustrin (läs mer > se högerkolumnen). Livsmedelstillsatser i allmänhet är av följande slag.
- Antioxidationsmedel hindrar fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas.
- Bakpulver frigör gaser, som ökar varans volym.
- Bärare underlättar användandet av andra tillsatser.
- Emulgeringsmedel minskar ytspänning mellan icke blandbara ämnen, vilket gör blandningen stabil.
- Enzymer påskyndar kemiska reaktioner.
- Fuktighetsbevarande som förhindrar uttorkning eller förbättrar upplösning av pulver i vätska.
- Fyllnadsmedel som bidrar att öka varans volym.
- Färgämnen tillför eller återställer färg hos livsmedel.
- Förtjockningsmedel gör tunnflytande varor trögflytande t.ex. ketchup.
- Gaser, annat än luft, som används för att driva ut varan ur en förpackning eller för att skydda varan t.ex. mot syreangrepp.
- Geleringsmedel ger geleaktig konsistens motsvarande gelatin (som inte räknas som tillsats).
- Klumpförebyggande medel gör pulver klumpfritt även om det utsätts för fukt och mer "lättrunnet".
- Komplexbildare som bildar kemiska komplex med metalljoner (? Menyse saknar närmare förklaring).
- Konserveringsmedel ökar hållbarheten och minskar risken för uppkomst av giftiga ämnen.
- Konsistensmedel håller frukt och grönsaker fasta och spröda, eller medverkar till att stabilera varan.
- Mjölbehandlingsmedel för bättre bakegenskaper.
- Modifierad stärkelse är kemiskt behandlad stärkelse. Används som konsitensgivare.
- Skumbildande medel ger en homogen blandning.
- Skumdämpningsmedel förhindrar eller dämpar skumbildning.
- Smakförstärkare förstärker smak eller lukt.
- Smältsalter ger jämn fördelning av fett o.d. i ost.
- Stabiliseringsmedel gör varan homogen avseende färg och konsistens, bevarar varans egenskaper.
- Surhetsreglerare färändrar varans surhetsgrad.
- Syror gör varor surare, gör den syrliare.
- Sötningsmedel ger söt smak. Som livsmedelstillsats räknas inte t.ex. vanligt socker eller honung (råvara).
Sötningsmedel får inte används i barnmat. - Ytbhandlingsmedel ger blankt eller skyddande yta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07