E171 Titandioxid

Fotograf/bild: Apod NASA

E171 Titandioxid

(titansyra, titan)

Engelsk översättning Titanium dioxide

E171 Titandioxid är ett vitt färgämne, som förekommer som naturligt mineral i olika kristallformer.

Titan (lat. titanium) är ett metalliskt grundämne, som används i legeringar inom bland annat flyg- och rymdteknik. Titan används också i människokroppen som implantat, till exempel för att fästa tandproteser i käkbenet, eftersom benvävnad växer fast i titan. Titan används också i smycken eftersom det sällan orsakar allergi. Titan är namn på Saturnus största måne. Namnet efter titanerna som var syskon till Kronos (den grekiske motsvarigheten till guden Saturnus).

Framställning: Titandioxid framställs ur titanhaltiga mineraler.

Hälsa: Inga kända hälsorisker. Titandioxid är beständigt och ogiftigt (tas inte upp av kroppen). Förekommer bland annat i läkemedel, varvid Läkemedelsverkets preliminära bedömning 2007 är att det inte föreligger ökad risk för cancer vid intag av titandioxid via munnen eller via huden. Många solskyddsmedel använder titandioxid, men inga hälsoproblem är kända.


SÅ ANVÄNDS TITAN

Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölk­produkter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditori­varor, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används till exempel i keso, såser och pepparrotsprodukter. Titandioxid används också som pigment i tandkräm, läkemedel, färgning av betong och målarfärg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj