E122 Azorubin ??

E122 Azorubin ??

(karmosin, karmosinrött, kermesrött, kermeskorn)

Engelsk översättning Azorubine, carmoisine

E122 Azorubin är ett mörkrött AZO-färgämne (läs mer > Färgtillsatser).

Karmosin (karmosinrött, kermesrött, kermeskorn): Vad som här sägs gäller även karmosin, som ursprungligen framställdes av kermeslusen. De dräktiga lushonorna läggs i ättika och torkas sedan till bruna, glänsande korn. Färgämnet har använts för textilfärgning och kosmetik sedan antiken och har också använts i målarfärger. Karmosin sammanblandas ibland med karmin som också framställs av en lus, koschenillsköldlusen (läs mer > Karmin). 

Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt).

Hälsa: Färgämnet har ifrågasatts (= azofärg). Färgämnet är förbjudet i Kanada och USA och var förbjudet i Sverige före EU-inträdet. Azofärgämne kan ge överkänslighetsreaktioner som nässelutslag, astmaanfall, rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn.


SÅ ANVÄNDS AZORUBIN


Får användas till en rad livsmedel t.ex. smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, sprit drycker, dekoration och överdrag. Används till exempel i godis och rulltårta.

Varudeklaration: Inom EU måste livsmedel som innehåller AZO-färgämne märkas med varningstexten "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". Kravet på märkning gäller dock inte lösgodis eller andra icke-förpackade livsmedel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj