Latin: Bixa orrelana
Annatto, Bixin, Norbixin
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E160b Annattoextrakt är ett gulorange färgämne. Det är karotenoiderna bixin och norbixin i extraktet som ger gulorange färg (läs mer om karotenoider > Vitamin A, retinol). Annatto är vanligt förekommande i det latinamerikanska och karibiska köket som både krydda och färgämne. Urinvånare använder fröna till kroppsbemålningar och läppstift. Kallas därför ibland för läppstiftsträd.
Framställning: Naturligt framställt genom extrakt (lakning) från fruktköttet av den tropiska annattobusken Bixa orrelana.
Hälsa: Ringa hälsorisk. Annatoextrakt har vid ett tillfälle rapporterats som orsak till allergisk chock och vid ett annat tillfälle orsakat astma.
SÅ ANVÄNDS ANNATOEXSTRAKT
Får användas till vissa ostar, margarin, desserter, snacks, vissa frukostcerealier, rökt fisk och likör.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07