E132 Indigotin, indigokarmin
lndigotine, Indigo Carmine, Pigment Blue 66
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E132 Indigotin (indigoblått) är ett djupblått färgämne (läs mer > Färgtillsatser). Färgen indigo kan naturligt erhållas ur en mängd sinsemellan ganska olikartade växter, men framför allt ur arter av indigosläktet med ursprung från Indien. Det är främst i bladen som färgämnet finns.
Indigokarmin: Vad som här sägs gäller även indigokarmin, som är blått i vattenlösning, men i reducerad form är det grönt, rött eller gult.
Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt). Kan framställas på naturligt sätt ("Natural Blue "). Den syntetiska betecknas Pigment Blue 66.
Hälsa: Färgämnet har ifrågasatts. Kan orsaka allergiska reaktioner som klåda och andningssvårigheter.
SÅ ANVÄNDS INDIGOTIN, INDIGOKARMIN
Får användas till en rad livsmedel t.ex. smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, sprit drycker, dekoration och överdrag. Används till exempel i kakor och godis.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07