Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
(bagares sockerkulör, konditors sockerkulör, ölsockerkulör)
Ammonia caramel
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen är en variant av sockerkulör (läs mer > E150a Sockerkulör).
Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt). Socker upphettas (karamelliseras) med tillsats av ammoniak (inga svaveldioxider eller sulfiter).
Hälsa: Inga kända hälsorisker. Påståenden om att ämnena skulle vara carcinogena har inte kunnat beläggas.
SÅ ANVÄNDS SOCKERKULÖRER
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Sockerkulör E150c passar särskilt bra i bakverk, konfektyr och öl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07