Anthocyanins
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E163 Antocyanin är ett rödblått färgämne. Antocyaniner är en grupp vattenlösliga röda, violetta, eller blå färgämnen som finns naturligt i cellsafter hos blommor som rosor och blåklint, i grönsaker som rödkål och rödlök och i bär som svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och blåbär. Den röda färgen i höstlövens blad är också antocyaner som framträder när det gröna klorofyllet har försvunnit.
Färgen beror inte bara på slaget av antocyanin utan även på sockerarten, på cellsaftens pH-värde med mera. Ju surare miljö desto rödare brukar varan bli. Som exempel är blåbärssaften inte blå utan snarare röd på grund av bärens syrlighet, men när bären hamnar i munnen med högre pH-värde skiftar färgen och tungan blir blå. Kokt lätt syrad rödkål blir rödlila, men om den marinerats i rikligt med vinäger eller citron blir den i stället knallrosa. I en alkalisk miljö, om till exempel bikarbonat tillsätts, blir rödkolet blågrön.
Framställning: Färgämnet framställs naturligt genom extraktion (lakning) av grönsaker och ätliga frukter som svarta vinbär och druvskal.
Hälsa: Inga kända hälsorisker, anses ofarligt.
SÅ ANVÄNDS AUTOCYANINER
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Industriellt används färgämnet i olika livsmedel som läskedrycker (t.ex. hallonsoda), alkoläsk, glass, godis och yoghurt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07