Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
E150a Sockerkulör
(ammoniaksockerkulör, bagares sockerkulör, konditors sockerkulör, ölsockerkulör)
Plain caramel
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E150 Sockerkulör förekommer i olika färger (blekgult, röd, grön, mörkbrun, svart). Förekommer i handeln i små flaskor för hushållsbehov (läs mer > Sockerkulörer o.d.). Sockerkulörer är bland de äldsta och mest använda livsmedelsfärgämnena, flitigt använd i industriellt producerade livsmedel som chips, mörkt bröd, bakverk, dekorationer, vaniljkräm, choklad, konfektyrer, fruktinläggningar, såser, dressing, glass, efterrätter, öl, spritdrycker och i läskedrycker som julmust och Coca Cola.
Framställning: Sockerkulör framställs genom kontrollerad upphettning av socker, så kallad karamellisering (läs mer > Karamellisering). Livsmedelsklassade syror, alkali och salter tillsätts, vilket till skillnad från karamellgodis, ger ett karamellkoncentrat som luktar bränt socker och smakar relativt bittert. Inga ammoniak- eller sulfitföreningar används i sockerkulör E150a, vilket förekommer i andra sockerkulörer, se > E150b, E150c och E150d).
Hälsa: E150a är naturligt framställt. Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS SOCKERKULÖR
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Sockerkulör 150a används bland annat i whisky.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen