Latin: Potassium sorbate
potassium sorbate
sorbate de potassium
sorbato di potassio
Kaliumsorbat
sorbato de potasio
Grupper inom
Konserveringstillsatser:
E214 p-Hydroxibensoesyraetylester ?
E215 p-Hydroxiben-soesyratylesterns...?
(E216 p-Hydroxiben-soesyrapropylester)
(E217 p-Hydroxiben-soesyrapropylesters...)
E218 p-Hydroxibensoe syrametilester
E219 p-Hydroxiben-soesyramtylesters...
E202 Kaliumsorbat (fr. sorbate de potassium) = syntetisk konserveringstillsats, salt av sorbinsyra (se E200). Det är ett hårt vitt pulver som motverkar jäst- och mögelsvampar, samt vissa bakterier. Samma funktion som natriumbensoat (se dito). Både syran och dess salter förekommer naturligt i många frukter och bär till exempel rönnbär. Kaliumsorbat ingår i gelémedlet Röd Melatin (läs mer > Melatin).
SÅ ANVÄNDS KALIUMSORBAT
Används i sura eller svagt sura livsmedel som ost, läsk, sylt, torkad frukt, grönsaker och förpackat bröd. Förekommer även i vin för att förhindra efterjäsning. Har samma funktion som natriumbensoat (se > E211), men anses ha särskild god effekt vid hög syrahalt och är skonsammare för allergiker.
Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04