E211 Natriumbensoat
(bensoesyrat natron, Natrii benzoas)
Latin: Sodium benzoate
sodium benzoate
benzoate de sodium
benzoato di sodio
Natriumbenzoat
benzoato de sodio
Grupper inom
Konserveringstillsatser:
E214 p-Hydroxibensoesyraetylester ?
E215 p-Hydroxiben-soesyratylesterns...?
(E216 p-Hydroxiben-soesyrapropylester)
(E217 p-Hydroxiben-soesyrapropylesters...)
E218 p-Hydroxibensoe syrametilester
E219 p-Hydroxiben-soesyramtylesters...
E211 Natriumbensoat (fr. benzoate de sodium) = syntetisk konserveringstillsats, natriumsaltet av bensoesyra (se > E210). Natriumbensoat är ett vitt pulver som motverkar jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier. Förr benämnt bensoesyrat natron. Farmakopénamn = Natrii benzoas. Natriumbensoat förekommer i många bär och frukter t.ex. i lingon och syrliga äpplen (som då inte behöver tillsats av ämnet vid konservering). Ingår bl.a. i varumärket Atamon (se dito).
SÅ ANVÄNDS NATRIUMBENSOAT
Natriumbensoat är det vanligaste konserveringmedlet i hushållen för att hindra frukt och bär att jäsa och mögla (läs mer > Konserveringsmedel). Används i sylt, dressingar, soppor och desserter som skall lagras. Blandas även i lag till gurkor. Fungerar bäst i sura miljöer.
Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner, astmaanfall, särskilt hos personer som inte tål acetysalicylsyra.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10