E210 Bensoesyra
benzoic acid
acide benzoïque
acido benzoico
Benzoesäure
acido benzoico
Grupper inom
Konserveringstillsatser:
E214 p-Hydroxibensoesyraetylester ?
E215 p-Hydroxiben-soesyratylesterns...?
(E216 p-Hydroxiben-soesyrapropylester)
(E217 p-Hydroxiben-soesyrapropylesters...)
E218 p-Hydroxibensoe syrametilester
E219 p-Hydroxiben-soesyramtylesters...
E210 Bensoesyra (fr. acide benzoïque) = syntetisk konserveringstillsats som motverkar jäst- och mögelsvampar, samt vissa bakterier. Bensoesyra förekommer naturligt i många olika frukter, bär och grönsaker, för vilka den fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. I synnerhet lingon, tranbär och hjortron har höga halter, omkring 500–2 000 mg/kg. Yoghurt och filmjölk kan innehålla upp till 30 mg/kg.
SÅ ANVÄNDS BENSOESYRA
Bensoesyra och dess salter, främst natriumbensoat (se E211) och kaliumbensoat (se E212) används som konserveringsmedel i sylt, dressingar, soppor, desserter m.m.
Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner, astmaanfall, särskilt hos personer som inte tål acetysalicylsyra. Lingon, tranbär och hjortron kan ge sådana reaktioner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10