Paprika extract, Capsanthian, Capsorubin
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E160c Paprikaoleorresin är ett gul-röd-brunt färgämne. Det är karotenoiderna kapsantin och kapsorubin i extraktet som ger gulorange färg.
Framställning: Naturligt framställt genom extrakt (lakning) från paprikafrukten i olika lösningar. I USA är paprikaextrakt befriad från certifiering och klassas som en naturlig färg.
Hälsa: Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS PAPRIKAOLEROSIN
Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används till exempel i ost, apelsinjuice, kryddblandningar, såser, godis och färdigrätter. Ges i fjäderfäfoder för att öka färgen på äggulor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07