Calcium carbonate
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E170 Kalciumkarbonat är ett vitt färgämne. Används även som surhetsreglerande medel. Kalciumkarbonat (kolsyrad kalk) är ett i naturen mycket vanligt salt som förekommer i kalkspat, kalksten, marmor och dolomit. Det är ett viktigt komponent i skal hos ägg, snäckor, skaldjur och pärlor. Kalcium är för människor ett essentiellt (livsnödvändigt) mineral (läs mer > Kalcium).
Framställning: Kalksten mals, upphettas till "bränd kalk". Vatten tillsätts vilket ger "släckt kalk". Koldioxid bubblas in i vätskan varvid kalciumkarbonat fälls ut.
Hälsa: Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS KALCIUMKARBONAT
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används industriellt i glass, bakverk, godis och vid framställning av vin. "Kalkning" förekommer i jordbruket och i sjöar för att motverka försurning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07