E162 Rödbetsrött

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

E162 Rödbetsrött

(betanin)

Engelsk översättning Beetroot Red, Betanin

E162 Rödbetsrött är ett rött färgämne. Förekommer särskilt i rödbetor men också i andra växter till exempel mangold. Betain är det ämne som ger den röda färgen. Färgen varierar från ljust blåaktig-röd vid pH-värde 4-5 (sura produkter) till blå-violett vid ökat pH-värde. Vid alkalisk nivå blir det en gul-brun färg. 

Framställning: Färgämnet framställs genom extraktion (lakning) av rödbetor.  

Hälsa: Inga kända hälsorisker, anses ofarligt. Urin och avföring kan bli rödfärgad efter konsumtion av rödbetor, men det är inget man behöver oroa sig för.


SÅ ANVÄNDS RÖDBETSRÖTT

Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölk­produkter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditori­varor, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Betanin bryts ned när de utsätts för ljus, värme och syre, och används av industrin i frysta produkter som glass, varor med kort hållbarhet, eller produkter som säljs i torrt tillstånd till exempel soppor. Förekommer också i korv, läskedrycker och godis.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

E163 Antocyaner

Färgsmak

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj