E120 Karmin ?

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

E120 Karmin ?

(karminsyra, koschenill, koschenillsköldlusen)

Latin: Dactylopius coccus costa

Engelsk översättning Carmines, carminic acid

E120 Karmin och karminsyra (koschenill) är ett högrött färgämne som finns i koschenillsköldlöss. Det råder en viss begreppsförvirring kring färgämnets namn. Beteckningarna karmin och karmosin (läs mer > E122 Azorubin, karmosin) används ofta synonymt, men kan också syfta på snarlika färgämnen utvunna ur olika lusarter.

Koschenillsköldlusen (Dactylopius coccus costa) är en insekt som odlas på kaktusar för att tillverka det röda färgämnet koschenill. Redan på 1500-talet fick färgämnet kommersiell betydelse och spanjorerna hade då monopol på handeln. Odling av lössen var vanligare förr innan syntetiska färgämnens tillkomst, men har på grund av ökad skepsis mot syntetiskt framställda produkter, åter fått en renässans. Carl von Linné försökte uppföda koschenillöss i Sverige. 1755 skickade hans ”lärjunge” Rolander några kaktusar som var fulla med löss till honom från Surinam, Sydamerika. Olyckligtvis sköljde hans trädgårdsmästare omsorgsfullt bort lössen. Linné fick en svår migrän när han fick reda på saken och lät sedan avskedade trädgårdsmästaren.

Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt). Karminsyra är olösligt i vatten och alkohol. Torkade honlöss löses i aluminium­hydroxid eller alunlösning och extraheras (lakas ur) med soda eller pottaska till ett fint pulver.

Hälsa: Färgämnet har ifrågasatts. Har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som allergisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Rapporter finns om reaktioner mot karmin tillsatt i sprit, yoghurt, druvjuice, surimi, glass och isglass. Karmin är ett vanligt färgämne i kosmetika och sannolikt har sensibilisering skett den vägen. Karmin har beskrivits som orsak till astma, rinnande ögon och snuva vid arbete i färg- och kosmetikafabriker, liksom vid kryddtillverkning och hos bagare och slaktare som hanterat karmin.


SÅ ANVÄNDS KARMIN

Karmin förekommer i smink, målarfärg (florentinlack), färgning av tyg, papper och i en rad livsmedel. Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag samt till vissa ostar, frukostflingor med fruktsmak, sylt, marmelad, gelé och korvar. Används i det italienska starkvinet Campari.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgtillsatser

E122 Azorubin ??

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj