E161b Lutein
Latin: luteinum
Lutein
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E161b Lutein är ett gult färgämne, en av de fyra vanligaste karotenoiderna i växter (läs mer om karotenoider > Vitamin A, karoten). Förekommer i färgstarka grönsaker, i synnerhet i grönkål, brysselkål, broccoli, gröna ärter, spenat och romansallat.
Framställning: Lutein kan framställs naturligt genom extraktion (lakning) ur ätliga frukter och växter, till exempel stort sammetsblomster (Tagetes erecta), luzern, ringblommor och gräs. Förekommer även syntetiskt.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. Lutein anses skydda mot olika ögonsjukdomar till exempel grå starr. Förekommer som hälsotillskott.
SÅ ANVÄNDS LUTEIN
Får användas till en rad livsmedel som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, sprit drycker, dekoration och överdrag. Används till exempel i glass, godis och bakverk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07