Riboflavin, Riboflavin-5´-phosphate
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E101 Riboflavin och Riboflavin-5´-fosfat är ett gul-orange färgämne. Riboflavin är detsamma som vitamin B2 som förekommer naturligt i lever, ägg, mjölk, grönsaker och jäst (läs mer > Riboflavin).
Framställning: Vanligtvis syntetiskt (kemiskt-tekniskt).
Hälsa: Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS RIBOFLAVIN
Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, mjölkbaserade drycker (utom chokladmjölk), vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används till exempel i ost sylt och i risdryck (läs mer > Risdryck).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07