E202 Kaliumsorbat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

E202 Kaliumsorbat

(Kalii sorbas)

Latin: Potassium sorbate

Engelsk översättning potassium sorbate

Fransk översättning sorbate de potassium

Italiensk översättning sorbato di potassio

Tysk översättning Kaliumsorbat

Spansk översättning sorbato de potasio

E202 Kaliumsorbat (fr. sorbate de potassium) = syntetisk konserveringstillsats, salt av sorbinsyra (se E200). Det är ett hårt vitt pulver som motverkar jäst- och mögelsvampar, samt vissa bakterier. Samma funktion som natriumbensoat (se dito). Både syran och dess salter förekommer naturligt i många frukter och bär till exempel rönnbär. Kaliumsorbat ingår i gelémedlet Röd Melatin (läs mer > Melatin). 


SÅ ANVÄNDS KALIUMSORBAT

Används i sura eller svagt sura livsmedel som ost, läsk, sylt, torkad frukt, grönsaker och förpackat bröd. Förekommer även i vin för att förhindra efterjäsning. Har samma funktion som natrium­bensoat (se > E211), men anses ha särskild god effekt vid hög syrahalt och är skonsammare för allergiker.

Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

E200 Sorbinsyra

Konserveringsmedel

Melatin®

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj