E100 Kurkumin
Curcumin
Grupper inom
Färgtillsatser:
E140 Klorofyller, klorofylliner
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
E100 Kurkumin är ett gulorange färgämne som förekommer naturligt i kryddan gurkmeja och som ger kryddrotens karaktäristiska färg (läs mer > Gurkmeja).
Framställning: Naturligt framställt genom extraktion (lakning) av gurkmeja i olja eller alkohol.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. American Cancer Society har förklarat att kurkumin är en antioxidant vilket i laboratorieprov visat sig kunna döda cancerceller och i djurförsök befunnits reducera tillväxten av olika former av cancerceller och tumörer.
SÅ ANVÄNDS KURKUMIN
Kurkumin används som färgämne till att färga papper, läder, trä och livsmedel. Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag samt till sylt, marmelad, gelé, korvar, pastejer och potatismospulver. Används till exempel i curry, ost och margarin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07