Latin: luteinum

Engelsk översättning Lutein

E161b Lutein är ett gult färgämne, en av de fyra vanligaste karotenoiderna i växter (läs mer om karotenoider > Vitamin A, karoten). Förekommer i färgstarka grönsaker, i synnerhet i grönkål, brysselkål, broccoli, gröna ärter, spenat och romansallat.

Framställning: Lutein kan framställs naturligt genom extraktion (lakning) ur ätliga frukter och växter, till exempel stort sammets­blomster (Tagetes erecta), luzern, ringblommor och gräs. Förekommer även syntetiskt.

Hälsa: Inga kända hälsorisker. Lutein anses skydda mot olika ögonsjukdomar till exempel grå starr. Förekommer som hälsotillskott.


SÅ ANVÄNDS LUTEIN

Får användas till en rad livsmedel som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, sprit drycker, dekoration och överdrag. Används till exempel i glass, godis och bakverk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Vitamin A, retinol

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj