Tillsatta antioxidanter
(antioxidationsmedel)
Grupper inom
Tillsatta antioxidanter:
E304 Askorbylparmitrat, askorbylstearat
E319 Tertiär butylhydrokinon (TBHQ)
Antioxidanter tillsätts livsmedel för att hindra skadlig oxidation (syresättning) av mat. Vitaminer är vanliga antioxidanter, till exempel askorbinsyra (C-vitamin) till frukt- och saftprodukter. Till matolja används främst propyl-, oktyl- eller dodecylgallat och till margarin sorbinsyra/sorbater. Till livsmedel av typen välling och modersmjölksersättning används främst tokoferol (E-vitamin). Läs mer > Oxidation, se också > Antioxidanter.
Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 44 st av EU godkända antioxidanter (E300-E399). Se högerkolumnen. Tillsatser markerade med ? har speciellt ifrågasatts. Följande tillsatser har också antioxidant verkan:
- E220 Svaveldioxid > Se Konserveringsmedel
- E221 Natrimsulfit > Se Konserveringsmedel
- E222 Natriumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
- E223 Natrimdisulfit > Se Konserveringsmedel
- E224 Kaliumdisulfit > Se Konserveringsmedel
- E226 Kalciumsulfit > Se Konserveringsmedel
- E227 Kalciumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
- E228 Kaliumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06