Apelsinkokta karotter (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Karotter

(minimorot, minimorötter)

Karotter (från fr. carotte = morot) är korta, avrundade, formade, späda morötter (läs mer > forma mat). Det finns speciella korttjocka morötter som lämpar sig speciellt för ändamålet och som ibland kallas karotter (se bild via länk nedan). Det franska ordspråket "les carottes sont cuites" har samma innebörd som det svenska "nu är det kokta fläsket stekt" (= nu är det riktigt illa ställt).

Minimorötter är späda vanliga morötter.

Karott kan också vara en slags gryta, vanligen av eldfast porslin eller glas med lock. Karotten är ett tillagningskärl som avses kunna ställas direkt på matbordet. Namnet kommer från franskans carotte (=morot) och från början avsedd för att tillaga morötter och andra rotfrukter. Se > Serveringsfat, serveringsskålar.


ANVÄNDNING

Karotter och minimorötter används mest som kokt tillbehör till mat, men kan i övrigt användas på samma sätt som vanliga morötter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Morot

forma mat

Bild: Karotter med blast

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Karotter

Det finns 2 recept med Karotter