
Fotograf/bild: Trans los Muros
Klassificering nötslakt
(nötslakt 1. slaktkaterorier nötboskap (form, fett, färg), slaktkroppens form, fettansättning, kalvköttets färg)
Latin: occisio bovis
cattle slaughter 1. beef grading categories - shape, fat, color
abattage du bétail 1. catégories de classement du bœuf - forme, gras, couleur
macellazione del bestiame 1. categorie di classificazione della carne bovina - forma, grasso, colore
Rinderschlachtung 1. Bewertungskategorien für Rindfleisch - Form, Fett, Farbe
sacrificio de ganado 1. categorías de clasificación de carne de res - forma, grasa, color
Grupper inom
Styckning nöt, nötkött:
Slaktkroppar skall enligt svensk lag och EU-regler (EUROP) klassificeras med avseende på användbarhet. Klassificeringen görs av Jordbruksverket utbildade personer med behörighetsbevis. Granskat kött märks (stämplas) direkt på slaktkroppen. Nötboskap klassificeras i kategori, kroppsform och fettansättning, samt ursprungsmärks. Kalvköttets färg klassas.
Slaktkategorier nötboskap:
- Spädkalv (1-3 månader, uppfödda på mjölk).
- Gödkalv (cirka 4-5 månader uppfödd på dimjölk), samt bedömning av köttfärg. Mjukt rundad kroppsform och ett vitt eller nästan vitt fett.
- Mellankalv (högst 8 månader gamla). Utmärkande kalvegenskaper.
- Ungtjur (hankalv efter puberteten) som inte uppfyller kraven för kalv.
- Tjur som inte uppfyller kraven för ungtjur.
- Stut (kastrerat handjur) som inte uppfyller kraven för kalv.
- Kviga (hondjur som ej kalvat) som inte uppfyller kraven för kalv.
- Ungko (hondjur som har kalvat) som upfyller vissa kvalitetskrav.
- Ko (hondjur som har kalvat) som inte uppfyller kraven för ungko.
Slaktkroppens form, köttinnehåll (gäller ej spädkalv):
- E = Extremt svällande, välutvecklat
- U = Mycket svällande, välutvecklat
- R = Svällande och välutvecklat
- O = Välutvecklat
- P = Något tunn, insjunken
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Fettansättning (gäller ej spädkalv):
- 1 = Mycket liten
- 2 = Liten
- 3 = Ordinär
- 4 = Riklig
- 5 = Mycket riklig
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Kalvköttets färg (gäller ej spädkalv):
- 1 stjärna = Mörkt rött kött.
- 2 stjärnor = Rött kött, men varken ljust eller mörkt röd.
- 3 stjärnor = Ljust rött kött.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09