(nötslakt 1. slaktkaterorier nötboskap (form, fett, färg), slaktkroppens form, fettansättning, kalvköttets färg)
Latin: occisio bovis
cattle slaughter 1. beef grading categories - shape, fat, color
abattage du bétail 1. catégories de classement du bœuf - forme, gras, couleur
macellazione del bestiame 1. categorie di classificazione della carne bovina - forma, grasso, colore
Rinderschlachtung 1. Bewertungskategorien für Rindfleisch - Form, Fett, Farbe
sacrificio de ganado 1. categorías de clasificación de carne de res - forma, grasa, color
Slaktkroppar skall enligt svensk lag och EU-regler (EUROP) klassificeras med avseende på användbarhet. Klassificeringen görs av Jordbruksverket utbildade personer med behörighetsbevis. Granskat kött märks (stämplas) direkt på slaktkroppen. Nötboskap klassificeras i kategori, kroppsform och fettansättning, samt ursprungsmärks. Kalvköttets färg klassas.
Slaktkategorier nötboskap:
Slaktkroppens form, köttinnehåll (gäller ej spädkalv):
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Fettansättning (gäller ej spädkalv):
Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.
Kalvköttets färg (gäller ej spädkalv):
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09