
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Gruyère
(Gruyère de Comté, Schweizisk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost)
Grupper inom
Övriga kittostar:
- Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
- Ursprung: Gruyère, Schweiz. Gruyère de Comté = Frankrike. Båda är ursprungsskyddade av EU.
- Tillverkning: Se film på hemsida Schweizerkäse (länk nedan).
- Form: Rundplatt. Vikt 25-40 kg.
- Användning: Används i matlagning och som dessertost.
- Passande dryck: Baujolais nouveax.
- Ytskikt: Rödbrun kornig kittskorpa.
- Snittyta: Rundpipig, vanligen med ett begränsat antal små pipor.
- Konsistens: Fast, aningen mjukare än Emmentaler.
- Smak: Kraftigt nötaktig med inslag av stalldoft och honung.
- Lagring: 5-12 månader.
- Fetthalt: Helfet, 28%.
- Förvaring: Högst 10°C.
- Kommentar: Tillverkas numera även i Frankrike men kallas då Gruyère de Comté. Förekommer i flera varianter: mild, syrlig, medium, mogen eller surchoix ("utvald").
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Recept med Gruyère
Det finns 6 recept med Gruyère
-
Ostbricka
Tid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Ägg i bästa form med kantareller - Oeuf en cocotte i ugn
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chou fleur à la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratäng
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Schnitzel Cordon Bleu, Schweizerschnitzel med rösti
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan