
Fotograf/bild: Espelette Piment
Piment d´Espelette
(Piment de Espelette = en variant av spanskpeppar)
Piment de Espelette = a variant of chili pepper
Piment de Espelette = une variété de piment
Piment de Espelette = una varietà di peperoncino
Piment de Espelette = ein Chilipheffersorte
Piment de Espelette = una variedad de guindillas
Grupper inom
Spanskpeppar:
Piment d´Espelette är en droppformad cirka 10 centimeter lång variant av arten spanskpeppar (se dito), som odlas i byn Espelette i franska Aquitaine i sydvästra Frankrike. Den är AOC-klassad (skyddad ursprungsbeteckning, läs mer > Appellation d´Origine Contrôlée).
- Smak och hetta: Saftigt fruktköttet, viss hetta 1000-1500 scoville (läs mer > Chilifrukters hetta och smak).
- Alternativ vara: Annan mild chili, till exempel Dutch chili.
- Försäljning/säsong: Finns inte i svenska butiker, i bästa fall torkad på burk.
- Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla.
SÅ ANVÄNDS PIMENT d´ESPELETTE
Pepparfrukten används som annan spanskpeppar. Klassisk i baskisk-gaskonsk piperade (läs mer > Om piperade).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Appellation d´Origine Contrôlée
Recept med Piment d´Espelette
Det finns 1 recept med Piment d´Espelette
-
Grilled skirt steak, grillad bringfäste med bönfrikassé
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan