Spatel, bakspade
(spatel, ugnsspade, brödspatel, slagstake, skruva av, skruvstake, bakfjöl, brödfjöl, fjäl, lillfjäla, storfjäla, spjolk, spjolkar, spjälk, tunnbräde)
bread peel
pelle à pain, spatule à pain - pizza
spatola per pane, pizza
Brotspatel
pala de pan, espátula de pan - pizza
Grupper inom
Bakredskap:
Bakspade (ugnsspade) är en rund platta med skaft, vanligen gjord i trä, som används till att baka pizza eller flatbröd som tunnbröd och knäckebröd. Det finns små och stora passande till små och stora ugnar eller i öppen eldstad. Förr kallad slagstake (stake = stång) och på bygdemål för "fjöl". Bakfjölet används till att lägga in brödet i ugnen och som mått för att få jämnrunda och lika stora flatbröd. Dessutom kan man behöva en brödpalett för att kunna lossa, vända, vrida på brödkakorna. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. På recept Tunnbröd med jäst traditionellt bakat, finns film som visar redskapens användning. Läs mer, klicka på "Bo & Gro" under bilden, som också säljer dessa verktyg.
- Slagstake, skruvstake (stake = stång) är en bakspade med långt skaft. Bagaren säger att "skruvar" in degen i ugnen, det vill säga med spadens hjälp skickar han in degen i eldstaden och vinklar (skruvar") spaden så att degen rinner av spaden.
- Fjöl (fjäl, bakfjöl, brödfjöl, lillfjäla och storfjäla) = bakspade på bygdemål (bild ovan t.v.). Förr tillverkades de av tunna bräder som fogades ihop av en tvärslå på undersidan, numera görs de enklast av plywood. Ibland har man borrat hål i skivan för att underlätta att kakan släpper lättare när den skjuts in i ugnen. Fjöl kan också avse bräde, bräda, träskiva, bjälke, påle, fotbräde, fotställning å säng, sittbräde på avträde, vändskiva (av trä) på plog.
- Spjolk (spjälk) = spjälka, dela, det vill säga en brödpalett på bygdemål (bild ovan t.h.).
Spatel kan vara lite av varje, till exempel avse en gummiskrapa vilket ofta avses i andra länder (eng. spatula, läs mer > Skrapor). Enligt Svenska Akademien är det "ett platt, avlångt redskap vanligen av trä, glas eller metall". I bageriet är det en brödspade (brödspatel) enligt ovan. Även pizzabagare använder sådan (läs mer > Pizzautrustning).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer
Recept med Spatel, bakspade
Det finns 3 recept med Spatel, bakspade
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan