(spatel, ugnsspade, brödspatel, slagstake, skruva av, skruvstake, bakfjöl, brödfjöl, fjäl, lillfjäla, storfjäla, spjolk, spjolkar, spjälk, tunnbräde)
bread peel
pelle ā pain, spatule ā pain - pizza
spatola per pane, pizza
Brotspatel
pala de pan, espátula de pan - pizza
Bakspade (ugnsspade) är en rund platta med skaft, vanligen gjord i trä, som används till att baka pizza eller flatbröd som tunnbröd och knäckebröd. Det finns små och stora passande till små och stora ugnar eller i öppen eldstad. Förr kallad slagstake (stake = stång) och på bygdemål för "fjöl". Bakfjölet används till att lägga in brödet i ugnen och som mått för att få jämnrunda och lika stora flatbröd. Dessutom kan man behöva en brödpalett för att kunna lossa, vända, vrida på brödkakorna. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. På recept Tunnbröd med jäst traditionellt bakat, finns film som visar redskapens användning. Läs mer, klicka på "Bo & Gro" under bilden, som också säljer dessa verktyg.
Spatel kan vara lite av varje, till exempel avse en gummiskrapa vilket ofta avses i andra länder (eng. spatula, läs mer > Skrapor). Enligt Svenska Akademien är det "ett platt, avlångt redskap vanligen av trä, glas eller metall". I bageriet är det en brödspade (brödspatel) enligt ovan. Även pizzabagare använder sådan (läs mer > Pizzautrustning).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01