Pimento de padrone

Fotograf/bild: Film: Recetas de rechupete, pimientos de Padrón

Pimiento de padron

(pimiento de padrón = en variant av spanskpeppar)

Engelsk översättning pimiento de padrón = a variant of chili pepper

Fransk översättning pimiento de padrón = une variété de piment

Italiensk översättning pimiento de padrón = una varietà di peperoncino

Tysk översättning pimiento de padrón = ein Chilipheffersorte

Spansk översättning pimiento de padrón = una variedad de guindillas

Pimiento de padron är en klassisk spansk hjärt- eller droppformad, mild chilipeppar av släktet spanskpeppar (se dito). Padron är en kommun i nordvästra Spanien (även = snäll pappa), så begreppet kan avse annan chili än vad som här anges. Odlas även på andra platser i världen, som i Marocko, USA, Mexiko med flera. Förväxlas lätt med Jalapeno (se dito). Se film, klicka på texten under bilden ovan.

  • Vikt: Cirka 75 gram.
  • Smak och hetta: Saftigt fruktköttet, vanligtvis mild hetta 100-500 scoville (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Emellertid blir 10-25% av skörden hetare och man kan aldrig vara säker på graden av hetta innan man tuggat på den. Galliska: "Os pementos de Padrón, uns pican e outros non" (Peppar från Padron, några är heta, andra är det inte). Det finns varianter som är hetare, till exempel Floral Gem (1000-1400 sv).
  • Alternativ vara: Paprika eller den hetare jalapenon.
  • Försäljning: Färsk kan förekomma året om i butik, men sällsynt.
  • Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla.

Grammatik: Spanska "pimiento" (portugisiska pimento) = peppar, med vilket avses chilipeppar. Ofta en förkortning för paprika som är en chilifrukt, men som bör benämnas pimiento morrón, eller en förkortning för "pimiento de padrón" som i det här fallet. Pimienta blanca/negra = vit-/svartpeppar, pimienta de Jamaica = kryddpeppar. Latinets Pimenta = peppar. Franskans "piment" = spansk peppar dvs. chilipeppar. "Piment/-o" var för namn på kryddpeppar i Sverige.


SÅ ANVÄNDS PIMIENTO

Pimiento plockas som regel omogen (5 cm långa) innan de blivit för stora, det vill säga gröna. Senare blir den gulgrön och röd. Kan användas som vanlig paprika till exempel i sallader. Klassiskt är att servera omogna stekta som tapas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Oliver

Spanskpeppar

Jalapeño